«

»

Jul
09

Vireality, de samensmelting van Virtual Worlds en reality

De mix van Virtual Worlds en reality, kortweg Vireality, kan ons doen twijfelen aan onze reële waarnemingen. De grens tussen reële, feitelijke verschijnselen en virtualiteit vervaagt en hierdoor is het niet meer zo eenvoudig en logisch om realiteit van virtualiteit te onderscheiden.In de e-learning kan de combinatie van deze 2 werelden voor een overweldigende en effectieve learning experience zorgen. Vireality wordt momenteel onder andere toegepast in de training van politie en brandweer maar heeft ongetwijfeld nog meer potentieel.

Schieten in complexe situaties

Simpelweg schieten op een roos in een schietclub is te simplistisch om politieagenten op te leiden want dit biedt onvoldoende voorbereiding op ‘real life’ situaties. In real life situaties spelen extra factoren zoals angst, stress en andere emoties mee en moet er bij het inschatten van een situatie rekening gehouden worden met factoren zoals legale aspecten en gevaren. Deze extra factoren zijn geïntegreerd in het Amerikaanse Firearms Training Systems (FATS). In deze Vireality moet de politieagent reageren op gebeurtenissen die op een scherm geprojecteerd worden. Een instructeur kan het proces beïnvloeden door paden te definiëren. De politieagent kan praten tegen het scherm, deze actie heeft ook invloed op het verloop.

Na afloop evalueert de instructeur het verloop, het is immers niet enkel belangrijk om raak te schieten, rekening houden met bijkomende factoren zoals legale aspecten is minstens even belangrijk.

Virtuele brand in een reëel gebouw

Deze Augmented Reality laat brandweermannen toe om in een wezenlijk gebouw rond te lopen. De brandweerman draagt zijn normale uitrusting inclusief oogbescherming en een persluchtdrager. De uitrusting is aangepast voor Vireality: in de persluchtdrager is een computer ingebouwd, de veiligheidsbril is voorzien van ‘consumer video goggles’ en een eenvoudige camera is ingebouwd. Wanneer de brandweerman zich verplaatst door het wezenlijke gebouw, neemt hij het gebouw waar zoals het is. Bovenop deze werkelijkheid kunnen er virtuele events geprojecteerd worden als ‘layers’ over de werkelijkheid. Op deze manier kan de brandweerman reageren op een virtuele brand in een werkelijk bestaand gebouw.

Bron Vireality voorbeelden: Fe-ConE

Related posts:

Leave a Reply