«

»

Jul
23

Wikipedia in educatie

Wikipedia is een ‘Open Education Resource’ en kan dus gebruikt worden voor educatieve doeleinden. Wikipedia is een vrij toegankelijke online encyclopedie die gebruikers toelaat om informatie te raadplegen, aan te passen, toe te voegen en te verwijderen zonder voorafgaande registratie. Wat zijn de gevolgen van deze ‘vrije’ registratie nu voor de educatieve waarde van Wikipedia?De ‘key to success’ van Wikipedia is dat iedereen informatie kan toevoegen aan de encyclopedie. Wikipedia is dan ook een geslaagd voorbeeld van ‘collaborative work’. Gebruikers voegden tot op heden meer dan 1.893.000 Engelstalige en 314.000 Nederlandstalige artikels toe. Wikipedia is dus een verzameling van feiten en van mensen hun ideeën, waarnemingen en opinies.

Positief aan Wikipedia zijn de verschillende invalshoeken van de informatiesamenstelling door de gebruikers. Verdere positieve punten zijn het grote aantal beschikbare onderwerpen en de continue update van informatie. Maar het mes snijdt aan 2 kanten, hoewel ik continue updating hier bij de positieve punten opnoem, kan dit echter ook een minpunt zijn. Betrouwbare validatie van deze informatie ontbreekt immers. Je kunt wel stellen dat de opinie van de ‘meerderheid’ wordt weergegeven, maar daarom is deze opinie nog niet juist! Een wiki is dan ook geen betrouwbare bron van informatie.

Wikipedia, geen betrouwbare bron van informatie, maar daarom nog niet afgeschreven in een leerproces! Een wiki kan immers wel een bijdrage leveren aan een leerproces. Ik gebruik Wikipedia in de eerste plaats om informatie op te zoeken over onderwerpen waarover ik weinig weet en hierna volgt een kritische zoektocht naar verdere informatie. Wikipedia is dus een eerste stap, een plaats om te starten in een leerproces. Door de gigantische omvang van Wikipedia is het mogelijk om informatie te vinden over (bijna) alle onderwerpen. Zo kan je via Wikipedia bijvoorbeeld een invalshoek of een element tegenkomen waaraan je eerder nog niet gedacht had. Vervolgens kan je andere (betrouwbaardere) bronnen raadplegen om de Wikipedia informatie te verifiëren en extra informatie te zoeken (over elementen vermeld in Wikipedia en andere elementen).

Related posts:

Leave a Reply