«

»

Oct
26

Een open-source LMS kiezen

Na jaren Moodle gebruikt te hebben, is het tijd om te opteren voor een ander LMS (Learning Management Systeem) voor e-learning space van Now.be. Het systeem dat we zoeken dient te voldoen aan volgende eisen:


  • Makkelijk te instaleren en makkelijk te gebruiken
  • In verschillende talen beschikbaar
  • Homogene leeromgeving
  • Een frissere look hebben dan Moodle
  • Aanwezigheid van basic e-learning tools
  • Actieve verdere ontwikkeling van het systeem

A-LMS, Dokeos, OLAT, Moodle, ATutor, CommSy, Didactor, DrupalEd, eStudy, Sakai, … Dit is slechts een greep uit het 40-tal Open Source LMSen die op dit moment beschikbaar zijn en waaraan actief verder ontwikkeld wordt. Het aanbod is dus groot, wat de keuze er niet makkelijker op maakt.

De LMS’en die er in de verschillende artikels (onder meer in deze white paper) op het internet goed uitkomen voor 2007 zijn ATutor, Sakai, Moodle, OLAT en Illias. Na mij door de algeme info op het internet geworsteld te hebben , besloot ik om ATutor te instaleren. Buiten de reeds genoemde eisen waren de volgende elementen belangrijk in de keuze voor dit LMS : gebruiksgemak, een eenvoudige interface en de ondersteuning van webstandaarden en e-learning standaarden.

De installatie van ATutor verliep vlot en de werking wees zich vanzelf uit zonder het gebruik van de bijhorende manual. Via de administrator login kan bepaald worden welke onderdelen zichtbaar zijn voor de leraar en voor de student. Het is ook mogelijk om nieuwe functionaliteiten toe te voegen zoals een foto-album. Deze toevoeging vraagt echter om manuele aanpassingen waardoor de toevoeging niet mogelijk is voor mensen zonder kennis van php.

Nieuwe cursussen kunnen ofwel in ATutor zelf aangemaakt worden of geïmporteerd worden van reeds bestaande documenten (HTML, SCORM, ..). Het toevoegen in ATutor werkt zeer eenvoudig via een editor.

Op anderhalve dag is het mogelijk om dit LMS te instaleren, de admin in te stellen en te personaliseren, een eenvoudige cursuspagina aan te maken, deze in een structuur te plaatsen, de tools die voor de studenten beschikbaar zijn te selecteren en de look en feel beperkt aan te passen. Mijn conclusie is dan ook dat ATutor een makkelijk te instaleren LMS is en op het eerste zicht heel wat functionaliteiten biedt voor de basis gebruiker.

Enkele screenshots:


website ATutor: www.atutor.ca

Related posts:

Leave a Reply