«

»

Feb
03

Wikipedia en Britannica slaan eenzelfde richting in.

Britannica en Wikipedia werden gedurende lange tijd tegenover elkaar geplaatst als de oude en nieuwe manier van werken. In 2009 vervaagt de kloof tussen Britannica en Wikipedia en Britannica zet stappen richting web 2.0.


The wisdom of crowds” is het basisprincipe van Wikipedia. Deze online encyclopedie laat gebruikers toe om artikels aan te maken, aan te vullen en te bewerken. Dit leidt tot een schat aan informatie (waarvan de betrouwbaarheid vaak in vraag gesteld wordt). De Nederlandstalige versie van Wikipedia oversteeg eind 2008 de kaap van 500.000 artikels. Over het aantal Engelstalige artikels zijn geen recente gegevens beschikbaar.

Tegenover de sociaal-constructivistische aanpak van Wikipedia stond lange tijd ‘s werelds oudste en meest bekende Engelstalige encyclopedie Britannica.


Britannica bleef lang vasthouden aan zijn traditionele aanpak waarin kennis uitsluitend gegenereerd wordt door specialisten en eenzijdig wordt overgebracht door boeken, cd-roms en dvd’s. Hierna volgde ook een (beknopte) internetencyclopedie. Deze online versie van de encyclopedie bevat op dit moment 122.264 Engelstalige artikels. Sinds januari 2009 kunnen gebruikers, na het afsluiten van een betalend abonnement, suggesties maken voor aanpassingen aan artikels of voor nieuwe artikels. Deze suggesties worden niet automatisch doorgevoerd. Na validatie beslist Britannica of de suggestie al dan gepubliceerd wordt op het web en/of in de gedrukte versies.

De betrouwbaarheid van informatie blijft een doorn in het oog voor Wikipedia. Vorige week verscheen er een artikel op tweakers.net over de verscherpte concurrentie tussen Britannica en Wikipedia. Wikipedia plant als een reactie op vandalisme en misplaatste grappen een review-systeem. Deze review wordt niet door officiële experten uitgevoerd zoals bij Britannica, maar door geregistreerde Wikipedia gebruikers. Door het toepassen van een review-systeem voor gebruikersbijdragen lijkt het er dus op dat beide encyclopedieën in éénzelfde richting verder evolueren.

Niet alleen Wikipedia, maar ook Britannica kreeg af te rekenen met vragen over de betrouwbaarheid. In 2005 onderzocht het (wetenschappelijke) tijdschrift Nature 42 artikels uit Britannica en Wikipedia. De onafhankelijke reviewers vonden 123 fouten in de Britannica-artikels en 162 fouten in de Wikipedia-artikels en stelden vast dat de resultaten van Wikipedia in de buurt kwamen van Britannica. Deze bevindingen veroorzaakte discussie over de objectiviteit van het onderzoek. Britannica eiste de terugtrekking van het artikel, hetgene Nature weigerde omdat volgens Nature dezelfde maatstaaf voor de Britannica- en Wikipedia-artikels gehanteerd was.

Leave a Reply