«

»

May
26

Hoe een LMS kiezen?

De keuze van een Learning Management Systeem (LMS) is een moeilijke en tijdrovende opdracht. Wat goed werkt voor de ene organisatie is daarom nog niet geschikt voor de andere organisatie. Momenteel zijn er 100-den LMS’en op de markt gaande van open-source zoals Moodle, Sakai, ATutor, Dokeos, … tot volledig op maat ontwikkelde LMS’en van miljoenen euros.Het budget speelt een belangrijke rol in de keuze van een LMS. Gratis bestaat helaas niet en ook open-source LMS’en vragen om een budget (implementatiekosten, hosting, programmering, afstemmimg, etc.). Verder is het belangrijk om te bepalen welke behoeftes je organisatie heeft m.b.t. een LMS. Op basis hiervan kan een doordachte keuze gemaakt worden.

Een stappenplan:

     
De functionaliteiten van LMS’en zijn uitgebreid en ieder LMS heeft waarschijnlijk 3x meer functionaliteiten dan je echt nodig hebt. Bepaal dus welke functionaliteiten je echt nodig hebt. Dit kan aan de hand van een (fictieve) testcase waarin je het volledige proces omschrijft. Denk aan zaken zoals: Wat moeten de studenten zien? Hoe moet de globale navigatie eruit zien? Hoe moet de cursuscataloog ingedeeld zijn? Hoe moet de rapportering verlopen? Welke toekomstige uitbreiding moeten mogelijk zijn? Waaraan moet het systeem gekoppeld worden,  ..

   x    Maak op basis van deze omschrijving een lijst van de vereiste basisfunctionaliteiten en een omschrijving van de gewenste look & feel.

   x    Ga op zoek naar de aanbieders die aan deze criteria kunnen voldoen voldoen. Brandon Hall Research biedt tegen betaling toegang tot een database met 92 Learning Management Systemen. Dit is één van de meest uitgebreide bronnen die beschikbaar is online en laat toe om LMS’en te vergelijken en te filteren op criteria. Een gratis vergelijkingstool is ook beschikbaar via Edutools. Via dit tool kunnen 37 LMS’en tegenover elkaar geplaatst worden.

   x    In geval van commerciële LMS’en kan je de aanbieders contacteren en nagaan of ze de 80% die je echt nodig hebt aanbieden of kunnen aanbieden na aanpassing. Je kan toegang tot een testomgeving aanvragen of een demo. Ook open-source LMS’en bieden vaak demo-omgevingen aan waar je verschillende functionaliteiten van het LMS kan uittesten. Op basis hiervan kan je een eerste indruk opdoen met het gebruik van het systeem.

   x    Op basis van deze bevindingen, blijven er nu één of meerdere LMS’en over die voldoen aan de vereisten.

Related posts:

Leave a Reply